Коробкін Сергій  

Чи можна якимось чудовим чи законним чином збільшити пенсію?

//7я. - 2024. - 2024. - №16. - С.2  ( 26.04.2024 )

Завжди потрібно пам’ятати, що людина має право звернутися особисто як до звичайного фахівця найближчого управління ПФУ, так і до керівників даного відділу або управління загалом (відповідно до встановлених графіків). Крім того, ви маєте право написати письмове звернення до органів ПФУ, на яке зобов’язані письмово відповісти (зазвичай у межах 30 днів). Таку заяву можна принести особисто, надіслати поштою або через інтернет. Залежно від поставлених у заяві питань можна отримати інформацію про те, як пораховано пенсію, як розраховано стаж, зарплату, на підставі яких нормативних документів ухвалено або не ухвалено те чи інше рішення щодо вашої пенсії.

У разі незгоди з такою відповіддю (рішенням) її завжди можна оскаржити в обласному управлінні або в центральному апараті ПФУ, а також у судовому порядку (про це трохи нижче).

Чи всі періоди враховано до стажу?
Якщо ви розібралися, як рахується пенсія, то слід перевірити ще раз, чи всі періоди трудової діяльності враховано до стажу. Можливо, щось не врахували, а вас «забули» повідомити. Наприклад, якийсь запис у трудовій книжці викликав сумніви і цей шматочок стажу загубився. Потрібно донести довідку з місця роботи, але ви про це навіть не знаєте. Дуже рідко, але може статися і так, що дані з особистої справи введено в комп’ютер з помилкою або через неуважність не введено зовсім (усіляке буває). Тому для тих, хто не довіряє системі, завжди є можливість все перевіряти ще раз самостійно.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: 

https://napensii.ua/uk/articles/288622-chy-mozhna-yakymos-chudovym-chy-zakonnym-chynom-zbilshyty-pensiyu/