Кільченський (Гузенко) Володимир
Андрійович

 

дніпропетровський письменник.

Висловлюємо щиру подяку за подароване (6.05.2014) нове цікаве літературно-художнє видання в фонд бібліотеки.

Кільченський В.А. Присмак волі. Кн.2. Вітри сподівань: Роман /В.Кільченський.- К.:Укр.письменнимк, 2013.- 574 с.

Історичним бестселером претендує стати другий том трилогії автора.

Рік тому Володимир Кільченський випустив у світ бестселер під назвою «Присмак волі», що оповідає про пригоди четвірки друзів, козаків-побратимів, у часи особливо жорстокої боротьби України за незалежність у XVII столітті. У цьому році побачив світ другий том трилогії, який носить символічну назву «Вітри сподівань». На першому конкурсі імені Олександри Кравченко ця книга здобула першу премію.

Події другого томи охоплюють період від битви під Зборовом, коли українським і татарським військам вдалося перекинути на лопатки польських шляхтичів короля Яна II, і до жорстокої поразки козаків під Лоевом. Однак романні перипетії зачіпають не тільки і не стільки військовий театр, на сторінках розгортаються не менш бурхливі любовні пристрасті, а іскрометні гулянки змінюють авантюрні пригоди - словом, все те, що становить основу буття в будь-які, навіть самі важкі часи.

Кожен персонаж - а їх у романі не один десяток - виписаний так, немов автору вдалося по черзі вживити свою свідомість в їх тіла і разом з ними пережити той нелегкий час. Втім, відчути дух і настрій своїх літературних персонажів письменникові допоміг власний життєвий досвід.

Незважаючи на сумні нотки, викликані гіркотою поразки козаків у битві з польськими наймитами, закінчується роман обнадійливо. Бо, всупереч всім бідам і напастям, врешті-решт перемагає любов. Інакше і бути не могло, адже в іншому випадку рід людський давним-давно припинив би своє існування.
Сцена, що завершує епопею, одночасно і еротична, і символічна. Двоє закоханих, Уляна і Павло, після довгих років розлуки і полону нарешті зустрілися. І виявилося, що ніщо, навіть сам час, не владний над їхнім почуттям.
«Павло притулився губами до її вуст, нездатний стриматись від принадної близькості. Слова втопилися в пломенистому цілунку, а її руки несміло обвили за шию першого в її житті чоловіка. Козак від любові запалав увесь, ярився, пломенів, неначе розпечена штаба. Душа його вилетіла з грудей і, злившись з її душею, полинула аж до неба, неначе шугаючи поміж зірок».

І в цьому сенс. Бо зірки світять однаково і для переможців, і для переможених.

Запрошуємо всіх бажаючих до читання нового захоплюючого історичного роману.