Хроніка культурного життя

Травень


Управління культури
Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека

Хроніка культурного життя області
(за повідомленнями преси та неопублікованими матеріалами)
у травні 2005 року.


Культура. Загальні питання.

До свята Великої Перемоги закладами культури і мистецтв була підготовлена і здійснена святкова культурна програма:
– великий обласний концерт, куди запросили ветеранів Великої Вітчизняної війни;
– фестиваль воєнно-патріотичної пісні “Свет вечного огня”;
– обласний фестиваль “Песни опалённые войной”;
– благодійний концерт “Опять весна на белом свете”, підготовлений колективом театру ім..Горького;
– концертна музично-поетична програма, підготовлена колективом Будинку органної та камерної музики;
– цикл книжкових виставок, літературно-музичні вечори у бібліотеках області та ін.

Фестиваль пасхальних пісне співів відбувся у Дніпропетровську вдруге.
Цього разу він об’єднав три знакових в історії православної церкви події: Воскресіння Христове, день святителя Миколая і просвітителей Кирила і Мефодія. Старт фестивалю дали митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іріней та голова облради М.Швець.

Театрально-концертне життя.

Відбулася церемонія вручення вищої театральної нагороди регіону “Січеславна”. Гран-прі отримав заслужений діяч мистецтв України А.Рева – головний режисер Павлоградського муніципального театру ім..Б.Захави. Призом “Надія Січеславни” нагороджено Ю.Лісника – ведучого актора Дніпропетровського молодіжного театру-студії “Верим!”
У рамках традиційного театрального фестивалю-конкурсу “Січе славна – 2005” пройшов міні-фестиваль, присвячений 60-річчю Великої Перемоги. В ньому взяли участь театри Дніпропетровщини, Луганська і Рівного. Цей фестиваль планували провести спочатку в Києві, але з ініціативи Дніпропетровського управління культури (начальник О.Фесун) перенесено в Дніпропетровськ, тим більше, що майже в усіх театрах нашого краю в репертуарі є вистави присвячені минулій війні. На форумі був присутнім відомий драматург, голова Спілки театральних діячів Республіки Білорусь, головний режисер Театру Армії цієї країни О.Дударєв.

***
У залі театру ім..Горького обласного центру відбувся концерт оркестру Г.Логвіна “Времена года”. Свою майстерність слухачам продемонстрували лауреати міжнародних конкурсів в т.ч. і гастролер з Києва, лауреат восьми міжнародних конкурсів О.Шутко. Захід відбувся у рамках програми “Інвестиціі в культуру” при сприянні промислової групи “Інтерпайп”.

В центральній міській бібліотеці відбувся творчий вечір дніпропетровського композитора, лауреата премії ім..Г.Петровського І.Тищенка і заслуженого працівника культури В.Крота, присвяченого 60-річчю Перемоги.

Французьський піаніст П.Годар приїздить на гастролі до Дніпропетровська вдруге. Цієї весни він виконав у супроводі симфонічного оркестру концерти для фортепіано з оркестром до-мажор і ля-мінор В.-А.Моцарта. Диригував і грав сам гастролер.

Образотворче мистецтво. Музейна справа.

Виповнилось 90 років заслуженому художнику України М.Ф. Аніщенко – головному художнику Дніпропетровського російського драматичного театра ім..М.Горького. Ювіляр учасник десятків міжнародних і національних вернисажів.
В Дніпропетровську відбувся Всеукраїнський конкурс плаката, в рамках якого відбулися: виставка плаката з колекції Міжнародної триєннале “4 – Блок”, виставка конкурсних робіт, семінарські засідання за темами “Графічний дизайн та екологія”, “Сучасний дизайн”, “Дизайнер і його авторські права” та ін.
Майже два десятиріччя поспіль, наприкінці травня у Дніпропетровську на площі біля історичного музею ім..Д. Яворницького відбувається свято “Чисті джерела”. Майстри декоративно-прикладного мистецтва приїздять з усіх куточків Дніпропетровщини, щоб показати свої нові творчі роботи, зустрітися з друзями, подарувати людям красу.

***
Відображення подій середини ХVІІІ ст. показала виставка “Протистояння: Катерина ІІ – Запорізька Січ – історія краю”, відкрита в Дніпропетровському історичному музеї. На виставці представлена колекція речей, книг, картин, документів, які дають уявлення про часи правління Катерини ІІ і її важливу роль в розвитку нашого краю.

В Дніпропетровському Художньому музеї відкрито виставку “Пам’ять серця”. Це своєрідний літопис війни, створений художниками різних поколінь.

В історичному музеї відкрилась друга персональна виставка дерев’яної скульптури А. Гольдмана. Виставлено біля сотні робіт, які особливо яскраво представили творчий світ цього самобутнього майстра.

В музеї “Літературне Придніпров’я” демонструється фотовиставка Л.Загоскіної, де представлені 50 репортажних фото з зображенням архітектурних пам’яток Єгипту та Мексики.

Кіномистецтво. Телебачення.

Тележурналісти В.Іноземцев , М.Токарєв, С.Палеха Дніпропетровської обласної телерадіокомпанії (51-й канал) стали переможцями престижного творчого конкурсу ”Победим вместе”, присвяченого 60-річчю Перемоги за фільм “Человек, который помог Спилбергу”.

Культосвітня робота. Бібліотечна справа.

Відбувся відкритий фестиваль “Студентська весна – 2005”. Кожний вищій учбовий заклад Дніпропетровська представив цікаву і насичену програму, тут з’явились свої студентські зірки естради, танцю, розмовного жанру.

“...Моя Україна день новий зустрічає” підтверджено учасниками гала-концерту фестивалю сімейної творчості “Душі криниця”, який вже вчетверте відбувся в Дніпропетровську. Організатори фестивалю – управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації та Дніпропетровський обласний художньо-мистецький центр “Від пісні до пісень”(генеральний директор В.Забара).

***
В Дніпропетровській центральній міській бібліотеці відбулася виставка плакатів та книг французьського діяча культури А. Мальро. Захід підготовлено разом з представниками французьського культурного центру в Україні, відділу документів іноземними мовами при сприянні посольства Франції в Україні.