Хроніка культурного життя

Грудень

Управління культури
Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека

Хроніка культурного життя області
(за повідомленнями преси та неопублікованими матеріалами)

у грудні 2005 року.

Культура. Загальні питання

В Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбувся круглий стіл, присвячений пам’яті жертв голодомору в Україні. У ньому взяли участь співробітники Дніпропетровського історичного музею ім.. Д. Яворницького, спеціалісти Центру охорони історико-культурних пам’ятників, вчені Дніпропетровського національного університету.

Обласна Рада та облдержадміністрація влаштувала для дітей області свято, присвячене Дню Святого Миколая (25 грудня). У приміщенні Дніпропетровського академічного театру опери та балету виступали дитячі самодіяльні колективи, студія народного малярства “Джерельце” з с. Губинихи Новомосковського району представила роботи своїх юних вихованців. Діти одержали святкові подарунки.

Театрально-концертне життя

Актриса Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім.. Т. Г. Шевченка, народна артистка України, лауреат фестивалів та конкурсів сценічної майстерності, володар Гран-прі “Січеславна” Лідія Степанівна Кушкова удостоєна національної премії ім.. М. Заньковецької. В останні роки Л. Кушкова яскраво та глибоко заявила про себе, як про режисера-постановника телевізійних та драматичних спектаклів .
У Дніпропетровську пройшов ІІ зональний фестиваль моно- та камерних вистав “Віват, актор”. За п’ять днів журі, у складі якого режисери місцевих театрів, представники Спілки театральних діячів України, міського управління культури та мистецтв, театрознавці, продивились одинадцять постановок – вісім моно- вистав і три камерні.
“Татуированная роза” – одна із самих репертуарних мелодрам відомого американського драматурга Тенесі Уільямса. Нещодавно ця п’єса знайшла своє друге життя на сцені Дніпропетровського академічного українського музично-драматичного театру ім.. Т. Г. Шевченка. Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України А. Литко. Керівник художньо-постановочної частини – заслужений працівник культури України В. Бобров.
Більше десяти років театр-студія “Верим!” є приємним винятком з правил – художній керівник Володимир Петренко з успіхом ставить “некасову” в поняттях високопрофесійних театрів класику, наприклад О. Островського та Л. Українку. І вони користуються успіхом.
І знову “Верим!” здивував. Тут відбулася прем’єра – психологічна клоунада “Фантазії Фарятьєва”. Режисери-постановники – В. Петренко та В. Волконський. Стенографічне вирішення – М. Ткаченко.
***
У нашому місті відбулися концерти ІY музичного фестивалю “Дніпровські зорі”, організованого Дніпропетровською регіональною організацією Національної спілки композиторів України. Цього року фестиваль складався з 4 концертів. Пролунали твори композиторів В. Сапєлкіна, Д. Савченка, В. Скуратівського, В. Мартинюк, О. Анісімової, М. Іванова.
У Дніпропетровському театрі опери та балету відбувся вечір-концерт “Нові імена в опері”, на якому була представлена молода творча генерація. До колективу театру приєднались два молодих диригенти та чотири солісти-вокалісти.
З 20 по 27 грудня в Будинку органної та камерної музики проходив традиційний фестиваль “Музыка при свечах”. Ця дивовижна акція збирає завжди людей різного віку. Цього разу гостем фестивалю був відомий органіст О. Фісейський.
Концерти камерного оркестру ім.. Г. Логвина “Времена года” завжди запам’ятовуються новизною та сюрпризами, які є у кожній новій програмі. В останньому концерті року, що минає, таким сюрпризом стало знайомство із скрипалем Євгеном Кострицьким, володарем Гран-прі конкурсу скрипалів в Парижі і лауреатом конкурсу ім.. Яші Хейфіца в Санкт-Петербурзі.
Відбірковий конкурс “Ти – зірка!” продовжує крокувати країною. Нещодавно в ньому взяли участь виконавці з Дніпропетровська .Головна ідея полягає в тому, щоб, використовуючи силу та можливості сучасного телебачення, надати телеглядачам самим вирішувати, кого вони бажають чути та бачити на “Євробаченні-2006”. Конкурс відкритий для всієї країни, всіх талановитих людей та всіх напрямків музики.
Нещодавно у Києві завершився ІV міжнародний конкурс-фестиваль “Чарівна свічка”. Лауреатами першої премії в номінації “Класичний дивертисмент” стали криворожанки – учениці музичної школи №1 Ельвіра Абдулліна та Наталія Москаленко. Міжнародне журі високо оцінило здібності юних обдарувань, підкреслило високу школу вокального мистецтва викладача В. Кулько.

Образотворче мистецтво. Музейна справа

«Рождественские фантазии», – під такою назвою 9 грудня у Дніпропетровській галереї сучасного мистецтва Citi Art відкрилась виставка живопису та графіки. Біля 20 авторів представили яскраві зимові та осінні пейзажі, живопис у стилі абстракціонізму та в жанрі фантасмагорії, сюжети на різдвяну тематику.
У Дніпропетровському музеї “Літературне Придніпров’я” відкрилась виставка художньої фотографії “Кадр первый”. Це – перша звітна експозиція міського фотоклубу “Автор”, що уже рік функціонує в Дніпропетровську. Тут представлені різні роботи як за технікою виконання, так і за жанрами, і за емоційним наповненням.
В музеї історії комсомолу Дніпропетровщини відкрилась обласна виставка дитячого малюнка “Різдвяні свята”. Представлені різдвяні сюжети, народжені в дитячих душах і майстерно втілені в акварелях, малюнках на склі, виробах із кераміки. Це традиційне свято дитячої творчості уже багато років проводить обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка”.
У Дніпропетровську пройшов обласний конкурс на кращого юного майстра народних ремесел. Верхньодніпровський район у номінації “Декоративний розпис” представляла вихованка студії “Петриківський розпис” Карина Баранова. Юна майстриня посіла перше місце.

***

“Путешествие в страну Огненных Фей”, – виставка під такою назвою відкрилась у Дніпропетровському історичному музеї ім.. Д. Яворницького. Її автор – відомий кримський художник Ігор Коваль. Його картини – створені за допомогою живого вогню, вони представляють собою казкове видовище.

Бібліотечна справа

2 грудня в патентно-технічному відділі обласної наукової бібліотеки відкрилась виставка “Сучасне обличчя Європи”. Вона буде діяти в рамках проекту створення “Дніпропетровського інформаційно-консультаційного центру з питань європейської інтеграції”. Цей проект впроваджується “Товариством інтелектуальної власності” в партнерстві з ДОУНБ.
У відділі також для користувачів представлена виставка “Навколишнє середовище: яким воно є”.
22 грудня тут відбувся “День інформації”, на якому була висвітлена тема “Застава об’єктів інтелектуальної власності – як нематеріальних активів”.

8 грудня у відділі краєзнавчої літератури ДОУНБ відбулася презентація книги відомого письменника-краєзнавця Миколи Чабана „Птахи з гнізда Придніпров’я”, яка зібрала понад 60 чоловік.
Книга розповідає про випускників Катеринославської класичної гімназії, першого навчального закладу міста. Вона вийшла цього року в дніпропетровському видавництві „Дніпрокнига”.
Микола Чабан розповів про роботу над книгою, про декількох найбільш цікавих героїв, супроводжував розповідь демонстрацією документів, фотографій. З оцінкою книги виступили історики Г.К.Швидько, В.С.Савчук, І.О.Кочергін, краєзнавці, журналісти.

15 грудня у цьому відділі відбулося чергове засідання клубу „Ріднокрай” за темою: „Дисидентський рух на Дніпропетровщині у 1960-1980-х роках”. Гостями краєзнавців були відомі письменники-дисиденти Володимир Сіренко, Віктор Савченко, Олесь Завгородній, які розповіли про історію написання Листа творчої молоді Дніпропетровщини, виступи дисидентів та їх переслідування радянською владою. Згадали вони про І.Сокульського, М.Береславського, О.Мешко, О.Кузьменка.
На засіданні було близько тридцяти чоловік.

22 грудня у відділі краєзнавчої літератури відбулася презентація книги Владислава Грибовського „Кошовий отаман Петро Калнишевський”, на яку зібралось близько семидесяти чоловік. Автор книги, молодий історик з Нікополя, розповів про збір матеріалів, відвідання ним Соловецького монастиря, нові факти до біографії останнього кошового Запорозької Січі, відповів на численні запитання присутніх.

26 грудня відділом краєзнавчої літератури була розгорнута книжково-ілюстративна виставка „Золотий фонд культури Дніпропетровщини”. Вона відображає розвиток культури області та діяльність видатних художників, акторів, архітекторів тощо. Виставка демонструвалась у приміщенні Художнього музею під час урочистого нагородження митців області.
Обласна бібліотека для молоді ім.. М. Свєтлова разом з управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації провели традиційний обласний краєзнавчий конкурс сімей-ерудитів “З чистого джерела”. Організатори присвятили його 150-річчю від дня народження Д. І .Яворницького.
18 грудня у Дніпропетровській центральній міській бібліотеці в рамках програми “День культури світу” був представлений музичний цикл “Зустрічі з класикою”, що називався “Как много знает тонкая струна о том, что сам сказать я не умею…”. У ньому взяли участь музичні виконавці І. Осеньова та В. Скуратовський.
“Подивимось на місто з любов’ю”, – так називається фотовиставка, яка відкрилася у стінах Дніпродзержинської міської бібліотеки ім.. Т. Г. Шевченка. На її урочисте відкриття були запрошені друзі книги, журналісти, художники, фотомитці, підприємці. Презентацію відкрила директор бібліотеки Т. Герасюта.


Підготувала Т. Зайцева.