Ясинецька О.А. Три покоління благовірності

Ясинецька О.А. Три покоління благовірності: Інгігерда Шведська, Анна Київська, Едігна Баварська (ХІ – поч. ХІІ ст.). Дніпро: Тов з ІІ «Типографія «України», 2021. – 152 с.

Історія, – вважає Цицерон, – «Учителька життя»,
Бо нам із прикладів минулого дорогу мостить.
Вона – взірець благодіянь побожних і добрих звершень,
Вона – пересторога від невірних кроків, дар вічності.
Без неї – мужі величні в прахові лежать…
Хто губить витоки – не відає коріння…
Без неї – вчинки, що достойні світла, повиснуть
у дрімучій темноті…

Мацей Стрийковський «Про начала…»

Авторка книги Олена Ясинецька – кандидат історичних наук, завідувачка сектору міжнародного співробітництва національного заповідника «Софія Київська». Випускниця Волинського національного університету ім. Лесі Українки, пізніше – старший викладач кафедри культурології та історії культури цього вишу.

Понад 10 років досліджує міжнародну взаємодію Русі-України в домонгольський період. У фокусі наукової уваги – династичні відносини, матримоніальні союзи членів київської княжої родини з представниками правлячих династій усієї Європи, а також пам’ятки культурної спадщини в європейських країнах у контексті міжнародних династичних відносин Київської держави.

Авторка багатьох статей з указаної тематики у наукових журналах, збірниках і колективних монографіях в Україні та за кордоном, зокрема, у виданнях факсимільного типу «Реймське Євангеліє» (2019 р.) і «Молитовник Гертруди» (2021 р.) – у розділах «Дослідження».

Олена Андріївна – творець новаторських і обґрунтованих генеалогічних реконструкцій, вперше у вітчизняній історіографії оприлюднила ряд середньовічних документів у перекладі українською мовою.

Є автором дослідження «Київські князівни на престолах Європи», що стало основою для видання «Маркою України» маркового блоку з однойменною назвою і створення серії творчих портретів київських князівен сучасними українськими живописцями та мозаїстами. 

Її наукове видання «Три покоління благовірності» присвячене життєписам трьох князівен, а саме: Інгігерди – принцеси шведської, Великої княгині Київської, Анни – князівни Київської, королеви Франції та Едігни – принцеси французької, небесної покровительки Баварії, блаженної. Будучи членами однієї родини і представницями трьох поколінь одного роду (мати-донька-онука), що кровно поєднує правителів середньовічної Швеції, України, Франції, Німеччини, Британії та інших держав, вони є прикладом генетичної та духовної спорідненості України з усім європейським християнським світом. У фокусі дослідження – християнські переконання, фундаційні ініціативи та благодійна діяльність Інгігерди, Анни та Едігни, пам’ятки культурної спадщини, пов’язані з їхнім життям і діяльністю. У виданні вперше вводяться до широкого наукового обігу тексти деяких документів ХІ–ХVІІ ст. в українському перекладі.

Св. Ярослав Мудрий з моделлю церкви св. Георгія. Худ. А. Орльонов. Іл. з книгиУ «дрімучій темноті» нашого забуття залишилися добрі звершення і «достойні світла» вчинки не лише багатьох «величних мужів» минулого, але й значно більшою мірою – багатьох величних жінок, особливо середньовічних часів, зокрема – ХІ–ХІІ ст. Причина цьому – брак даних у вітчизняних літописах.

Разом із тим, у цей період жінки були часто вагомими фігурами суспільного, політичного, культурного та церковного життя, зокрема відігравали іноді ключову роль в активізації культурного розвитку, благодійній підтримці мистецтва та церковного будівництва, поширенні християнства та його цінностей.

Сповідуючи християнські цінності, багато княгинь Русі-України, стали прикладом для наслідування в доброчесних діяннях, справах милосердя і благодійності та свідченням вірності Христовим заповідям – уособленням «благої віри». Не всі вони ще визнані Церквою в такій ролі, але їх добрі справи, освячені справжньою вірою та відданістю, є для нас взірцем.

Такими прикладами у багатьох сенсах можуть слугувати героїні цієї книги: Велика княгиня Київська Інгігерда, князівна київська, королева Франції Анна та небесна покровителька Баварії блаженна Едігна. Вони були справжніми християнками, які залишилися в європейській історії та культурі як фундаторки церков, миротвориці, подвижниці, цілительки і молитвениці.

Великий правитель Київської Русі-України Володимир Святий і король Швеції Олаф Шетконунг увійшли в історію як хрестителі своїх держав, особливим виявився і шлюб їхніх дітей. Понад тисячу років тому – в 1019 р. син Великого князя Київського Володимира Ярослав Мудрий узяв шлюб з дочкою короля Олафа Шведського Інгігердою.

Ця жінка була не лише вірною порадницею і сподвижницею свого чоловіка, а й стала знаковою фігурою для історії середньовічної України. Подружжя відоме як благодійники і фундатори церковного будівництва, покровителі книжної науки і мистецтва. Тут, при святій Софії Київській, вони створили скрипторій і книгозбірню, за їхнього правління держава сягнула свого найвищого розквіту. Інгігерда народила дев’ятьох дітей: шестеро синів обійняли майже всі престоли Русі, а троє доньок стали королевами відомих європейських держав – Норвегії, Франції та Угорщини.

Особлива роль серед дітей Ярослава й Інгігерди в історії України та всього європейського світу належить Анні. Князівна київська, королева Франції відома не лише своїми благодійними фундаціями храмів і монастирів, вона стала праматір’ю багатьох монархів – аж до сучасних європейських вінценосців.

Донька Анни Ярославни – блаженна Едігна – взірець християнської побожності та відданості, проголошена небесною покровителькою німецької землі Баварія.

Наприкінці видання розташоване родове дерево нащадків Ярослава й Інгігерди, яке сягнуло своїм віттям аж до сучасних європейських династій. Зображено п’ять генеалогічних схем від Ярослава Мудрого та Інгігерди Шведської по лінії Анни Ярославни до королів Іспанії, Бельгії, Швеції, Данії та Великої Британії. 

Родоводи останніх королів Франції та Греції, царів Болгарії, а також нинішніх правлячих великих герцогів Люксембурга, сучасних монархів Іспанії, Бельгії, Швеції, Данії, Великої Британії та інших держав засвідчують генетичну спорідненість з королевою Франції, князівною київською Анною Ярославною, її матір’ю – принцесою шведською Інгігердою-Іриною та великими правителями Русі-України. 

Книга надрукована у двох варіантах – українською й англійською мовами. Вона буде корисна для істориків, джерелознавців, краєзнавців, музеєзнавців, фахівців у галузях генеалогії, біографістики та всіх, хто цікавиться історією України в контексті європейської цивілізації.

 

Олена Коваленко

Опубліковано: Листопад 2022