Академік Петро Тронько – видатний оборонець національної спадщини

Академік Петро Тронько – видатний оборонець національної спадщини: зб. статей / упоряд.: О. Повякель, А. Сєриков.– Київ: Видав. дім журн. «Пам`ятки України», 2021.– 608 с., фот.– (Б-ка журн. «Пам`ятки України», кн. 117).
 

 Фото обкладинки // http://zemlyaivolya.net/news/petro_tronko_
tvorets_oboronets_natsionalnoi_spa.html 

 

Це великоформатне і багато ілюстроване видання присвячено пам'яті Великого Українця – Петра Тронька. Вікіпедія, яка все про всіх знає, так пише про нашого героя: «Петро Тимофійович Тронько (12.07.1915, с. Заброди на Харківщині – 12.09.2011, Київ) – доктор історичних наук, професор, академік НАН України, завідувач відділу регіональних проблем історії України Інституту історії України НАН України (з 1980 р.). Голова правління Національної спілки краєзнавців України (1990–2011 рр.). Голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам'яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара (1996–2011). Заслужений діяч науки і техніки України, почесний громадянин Києва, віце-президент Асоціації історичних міст України. Головний редактор журналу «Краєзнавство». Голова редколегій 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР» та багатотомної науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Почесний головний редактор журналу «Пам'ятки України». Депутат Верховної Ради УРСР 2-го, 5-11-го скликань. Герой України». 

Це – офіційні відомості. Тепер прочитаймо, як щиро й емоційно пише про П.Т. Тронька упорядниця збірки Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України: «Петро Тимофійович Тронько. Людина – легенда. Людина – творець. Людина – наріжний камінь. Людина, перед якою я схиляю голову, життєписом якої не перестаю захоплюватися, багатогранність талантів якої не може не вражати…»

Після того, як відбулося перше знайомство з унікальною людиною, ми дізнаємося іще багато цікавого. Хоча впевнена, багато українців дуже добре знають про життя і натхненну творчість Петра Тимофійовича.

Видатний вчений все своє довге життя, а прожив він 96 років, присвятив рідній Україні. Головною метою його яскравого життєвого шляху було збереження та примноження національної спадщини. За його ініціативи та безпосередньої участі проведена грандіозна робота зі створення Музею народної архітектури та побуту України в Пирогові, Національного музею-заповідника запорозького козацтва у Запоріжжі, Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» та здійснено багато інших проєктів. На посту заступника голови РМ УРСР П.Т. Тронько керував проєктами створення і будівництва палацу культури «Україна» у нашій столиці, встановлення пам'ятників славнозвісним історичним діячам, заснування державних заповідників й історичних музеїв. 

Є дуже цікавий факт. Петро Тимофійович у 1967–1988 рр. був головою правління Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. І він особисто супроводжував до Києва золоту пектораль, нагрудну прикрасу скіфського царя. Як відомо, ця унікальна пектораль знайдена українським археологом Б.М. Мозолевським 21 червня 1971 р. у кургані Товста Могила біля невеличкого міста Покров Дніпропетровської області. 

Спогади сучасників П.Т. Тронька сповнені поваги і щирого захоплення перед особистістю видатного українського вченого-патріота. Академік НАН України Іван Курас згадує: «Знаю достеменно, як Петро Тимофійович наполегливо «діставав» Дмитра Табачника, тоді – Главу Адміністрації Президента України, з вимогою донести до Л. Кучми історично справедливу необхідність відбудови Золотоверхого». Мається на увазі Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир.

І далі: «Хто в Україні не знає Петра Тимофійовича? Він – уособлення сили духу і незламності українського народу у своїй правоті. Він є інтелектуалом, елітою нашого народу. Йому й судилося забезпечити отой духовний зв’язок поколінь, епох, вселити в наші душі впевненість, почати виводити українців на широку дорогу».

Підтвердженням цих слів є велика кількість документальних фотографій, архівних документів, спогадів, які ретельно і з великою любовью зібрані в унікальному збірнику статей «Академік Петро Тронько – видатний оборонець національної спадщини». Залучення читачів до духовного світу Петра Трофимовича, без сумніву, буде і  корисним, і повчальним. 

 

Олена Вауліна

Опубліковано: Листопад 2022