Кучерявий О. UAsports/UAспорт. Історія України, написана мовою спорту

Кучерявий О. UAsports/UAспорт. Історія України, написана мовою спорту / О. Кучерявий, А. Лемиш. – Київ: Мазур А. В., 2021. – 208 с., кольор. фот., кольор. іл.

З великою любов'ю до рідної України і своїх читачів була створена ця унікальна книга. З художньою майстерністю і захопливим сюжетом автори представили сьогодення українського спорту і минуле з історії нашої країни. Незвичайним є те, що до розповідей про видатних спортсменів додаються оповідання про яскравих і славнозвісних людей минулого, на яких схожі герої цієї книги.

Багато людей у світі дізналося про нашу країну завдяки світовим досягненням наших спортсменів-українців. 

Наша країна здавна славна своїми надзвичайними і мужніми силачами. Одним із найяскравіших спортсменів був важкоатлет Леонід Жаботинський – чотириразовий чемпіон світу, за свою спортивну кар'єру він встановив 19 світових рекордів! Його неодноразово запрошували жити і працювати у різні країни, але він залишився в Україні. В одному інтерв'ю Леонід сказав так: «Я – українець, і всі свої перемоги присвятив Україні і тому місту, де я жив і живу в даний час». У далекому 1965 р. до Леоніда підійшов 17-річний юнак і попросив автограф. Тим фанатом був Арнольд  Шварценеггер, у майбутньому багаторазовий чемпіон з культуризму. Пізніше, коли Арнольд уже був губернатором американського штату і запросив у гості свого кумира, він признався: «З самого дитинства я вболівав за вас…»

А далі автори порівнюють силача Леоніда Жаботинського з легендарним Іллею Муромцем, який жив і здійснював свої подвиги за часів київського князя Володимира. І ми опиняємося у Київській Русі, фантастично пролетівши 10 століть назад, та на відстані витягнутої руки роздивляємося нашого героя, дізнаємося про його життя, смерть і поховання у Києво-Печерській лаврі.

Захоплива історія очікує нас і в розділі «Королева гімнастики», присвячена найбільш титулованій гімнастці України. Це – славнозвісна Ірина Дерюгіна. Коли вона сама стала тренером, то стверджувала: «Українським гімнасткам взагалі не можна робити жодної помилки, їм треба виступати ідеально, щоб їх оцінювали справедливо. Росія може дозволити собі промахи, а ми не можемо». 

І ось уже нове порівняння нашої сучасної героїні з… Роксолано. Адже у величезному бажанні перемагати та стійкості характеру видатна гімнастка нагадала авторам книги нашу видатну землячку Настю Лісовську, яка з наложниці гарему поступово перетворилася на законну дружину султана Османської імперії Сулеймана І Пишного. Трохи пізніше саме Роксолана стала засновницею епохи жіночого султанату та найвпливовішою жінкою в історії Османської Імперії.

Спортивною ходою крокуємо до наступного розділу книги. Тут зустрічаємо гравців найпопулярнішої гри – футболу. Багато славних імен є серед українських футболістів, але на перших місцях є три форварди, три володарі Золотого м’яча – Олег Блохін, Ігор Бєланов і Андрій Шевченко. 

Не менш яскравою зіркою є нинішній мер нашої столиці – Віталій Кличко. Видатні боксери – Віталій і його молодший брат Володимир завоювали всі чемпіонські пояси в суперважкій вазі. То була справжня «ера Кличко», їх знає весь світ, їхня слава осяяла всю Україну.

Далі будуть цікаві розповіді про життя і перемоги наших уславлених спортсменів: це плавчиня, чотирикратна олімпійська чемпіонка Яна Клочкова; королева світової гімнастики Лариса Латиніна; неодноразовий чемпіон світу в силовому багатоборстві Василь Вірастюк і багато-багато інших славних дочок і синів нашої країни. 

А на завершення автори підготували захопливі історії про кіберспорт, або електронний спорт. Про перший офіційний кіберспортивний турнір і розвиток цього виду змагань в Україні більш конкретно, звісно, краще читати.

Дуже сподіваюся, що змогла заохотити вас, шановні відвідувачі «Україніки», взяти в руки книгу «UAsports/UAспорт». Це – те читання, яке і розважить, і порадує, і збагатить новими знаннями.

 

Олена Вауліна

Опубліковано: Листопад 2022