Прибєга Л. Дерев'яні церкви України.

Прибєга Л. Дерев'яні церкви України.– Київ: Мистецтво, 2020.– 191 с.: фотоіл. 

На території України збереглося найбільше у світі дерев’яних церков, – понад 2 500. Українські дерев'яні храми – прекрасні й автентичні пам'ятки, в яких, напевно, найбільше виражені національні риси архітектури. Козацькі церкви Лівобережжя, храми Поділля, шедеври закарпатської дерев’яної готики, які не мають аналогів у світі, відомі лише обмеженому колу фахівців і аматорів, залишаючись поза увагою внутрішнього туризму, та й суспільства взагалі. Вони вражають своїми формами, досконалістю, різноманіттям, ідеальним поєднанням конструкції, функції та краси. Українські дерев’яні церкви зачаровують своєю гармонією й ідеально вписуються у ландшафтне середовище і можуть стати візитною карткою нашої країни. 

У науково-популярному виданні «Дерев’яні церкви України» автор у стислій і доступній формі  розкриває типологічні, конструктивно-технічні та мистецькі особливості традиційних дерев’яних храмів, висвітлює їхній духовний зміст. На конкретних пам’ятках, що збереглися до наших днів, продемонстровано різнобарв’я творчих здобутків будівничих у зведенні храмових споруд у різних регіонах України. Кожна, представлена у виданні пам’ятка, супроводжується коротким історичним нарисом і архітектурно-мистецькою характеристикою. 

Ось лише кілька прикладів. 

Свято-Троїцький собор у місті Новомосковську на Дніпропетровщині (саме він зображений на обкладинці книжки), православний храм, який є шедевром козацького зодчества XVIII століття і найбільшим дерев'яним храмом на території України. Саме він став центральним персонажем у романі Олеся Гончара «Собор», пам'яткою героїчного минулого і символом духовності українського народу.

Чорна церква на перевалі – храм Михайла в селі Ужок на Закарпатті – збудована з ялинових брусів у 1745 році, покрита майже чорним ґонтом, а через те і звуть її чорною, належить до найцікавіших споруд бойківського типу. Вона настільки досконало поставлена на схилі, що, здається, виросла на цьому місці. 

Бойківська пірамідка. Це – ще одна пам’ятка, що вважається найвищим щаблем бойківської архітектури – Церква Собору Пресвятої Богородиці у с. Матків на Львівщині. Своїми численними заломами дуже нагадує китайські пагоди. Вважається найкращим серед 70 збережених бойківських храмів.

Ще одна з найкраще збережених найвидатніших пам'яток давньої української  сакральної архітектури – Музей-церква Святого Юра в Дрогобичі. Це – пам'ятка галицької дерев'яної архітектури кінця XV – початку XVI століть. Цікава її історія – вона, як і Свято-Троїцький собор на Дніпропетровщині, збудована без єдиного цвяха: всі її частини з'єднані дерев'яними кілками, а колоди, з яких вона складена, задля міцності попередньо кілька років вимочували в спеціальному соляному розчині. Крім того, побудували її в селі Надієве (нині в Івано-Франківській області), а 1656 року дрогобичани виміняли церкву на сіль і частинами перевезли до себе на волах. Храм також славиться і своїми унікальними розписами, котрі дають нам уявлення про те, яким бачили світ наші предки, у що вірили, від чого відрікались, як одягалися. 

У селі Синявка на Чернігівщині збереглась Покровська церква, зведена у стилі  українського козацького  бароко в 1706 році. Всередині неї збереглися старі розписи, а також бронзова ажурна люстра. Унікальна церква тим, що вона чи не єдина в Україні з хрестоподібнимим вікнами церковного верху. Їх аж чотири, і всі вони дуже стильно і гарно оформлені. Іще щедріше оздоблені й усі карнизи церкви – від стін до маківок.

А на Київщині в селі Житні Гори пишається церква праведного Йосифа Обручника, зведена у 1766 році. Пам'ятка має надзвичайно мальовничі форми та злагоджені пропорції,  завдяки чому силует церкви стрункий і лаконічний. В інтер'єрі храму збереглися розписи XIX століття.

А найстаріший збережений в Україні дерев'яний храм – Церква Зішестя Святого Духа у Рогатині, пам'ятка народної архітектури та монументального мистецтва національного значення. Є й ще одна назва – Церква Роксолани, бо священником цієї церкви був батько відомої дружини султана Османської імперії, Насті Лісовської. Храм збережено в такому вигляді, яким він був більш ніж чотириста років тому. Існує легенда, що церква мáла підземелля, через які таємні ходи вели до іншої церкви Різдва. 

Цей список можна продовжувати. Проте, краще прочитати саму книжку. Радимо.


Опубліковано: Вересень 2022