Язичницькі боги, тамплієри, Мазепа та інші…

Попельницька О.О. Загадкова Україна. Таємниці та легенди.– Київ: Арій, 2020.– 352 с.: іл. (Таємниці історії).

 

Вам подобаються таємниці? Ви бажаєте дізнатися багато цікавих фактів з історії рідного краю? Тоді треба обов’язково ознайомитися з книгою Олени Попельницької. Авторка через перекази та легенди оповідає загадкові факти стародавнього Трипілля та «степових пірамід» України, таємничого середньовіччя та видатних історичних постатей. Ми ознайомимося із захоплюючими розповідями про дохристиянські вірування українського народу, його традиції та персонажів слов’янської міфології, про дивовижний світ наших далеких пращурів, про їхню високу духовність, єдність із природою та рідною землею. Перед нами постають яскраві міфологічні постаті: Даждьбога та Сварога, Макоші та Перуна, підштовхуючи до висновку, що міфологія України – одна з найдавніших в Європі, але найживіша і донині.

Ця захоплююча літературно-художня розповідь знайомить із легендами про Київ, хроніками середньовіччя, пробуджує бажання детальніше ознайомитися з хроніками заснування Києва та легендами про нього із середньовічних хронік. Розповідає про хрещення князем Володимиром Русі та дива печерських святих. 

На сторінках книги авторка знайомить читача із маловідомими міфами і легендами, намагаючись якомога повніше розкривати різні історичні епохи. Виявляється, навіть в українському Закарпатті, між Ужгородом і Мукачевим, можна знайти сліди лицарів-тамплієрів і святого Грааля. Вважається, що тамплієри майже 150 років володіли Середнянським замком, який став чи не одним із найбільших східних європейських володінь ордену. Руїни кам’яних укріплень є свідками тих таємничих і загадкових подій і донині.

Кожна людина пишається своєю Батьківщиною, краєм, де вона народилася. Розділ «Загадкове середньовіччя» занурює в історію походження козацтва, етнічний склад його перших формувань. Читач має можливість ознайомитися із популярними персонажами українського фольклору, доторкнутися до життя історичних постатей Сагайдачного, Богдана Хмельницького й Адама Кисіля. Ми зможемо з дослідниками доторкнутися до вивчення документів про життя і смерть гетьмана Мазепи. У його біографії є чимало білих плям, оскільки багато документів було навмисно знищено за наказом Петра І та його чиновників. Але не можна заперечувати того, що роки правління гетьмана стали справжньою епохою в українській архітектурі. Зі здобуттям Україною незалежності з'явилася можливість неупереджено оцінити його як політика і видатну особистість.

Український фольклор багатий на народних героїв. Про них можна прочитати у розділі «Герої». Всім, хто любить Україну, буде цікаво прочитати легенди про Київ із середньовічних хронік, розповіді про хана Батия та київські дива.

Такі книги, як ця, надихають дізнатись про Україну більше, відкрити для себе країну, у якої тисячолітня історія, свої традиції, культура та позитивне майбутнє.

 

Посилання на БД «Книги» ДОУНБ:
http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/3A326A41-97D6-4300-AB3F-623FEB2C6286

Ірина Білоус
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Травень 2023