Невідома Україна

Невідома Україна: Унікальні місця та споруди / уклад. С. Вербич.– Київ: Арій, 2020.– 272 с.: іл.– (Таємниці історії).

Наша країна багата прекрасними місця та цікавими куточками природи, які чарують своїми краєвидами; Сіверщина та Полісся, Волинь і Галичина, Поділля та Карпати, Наддніпрянщина і Буковина – ось далеко не повний перелік місць, де ми можемо побувати, подорожуючи туристичними стежками нашої держави. 

Напевне, багато хто з нас чув про унікальні місця та куточки України, її визначні місця й унікальні споруди оборонного значення. Перегортаючи сторінки цієї книжки, ми зможемо по-іншому придивитися до свого минулого, ознайомитись із мальовничими фортецями, стародавніми храмами, печерними комплексами, унікальними архітектурними пам'ятками.

Україна зберігає неймовірні культурні багатства. Почути голоси наших пращурів і пізнати їхні таємниці можна, блукаючи старовинними містечками України з багатою історією, такими як Жовква та Кремінець, Батурин і Вінниця, Новгород-Сіверський і Путивль, гетьманськими резиденціями та фортецями, відвідавши Хотинську фортецю та замки Тернопільщини, величні кам’яні свідки минулого.

Ми по-іншому подивимось на історію околиць і замків, фортець і королівських палаців, мечетей і величних храмів, визначних пам’яток архітектури та містобудівного мистецтва. Поринемо в  духовні колиски нашої цивілізації: церкви, собори, монастирі Києва та Львова, Харкова та Дрогобича, Володимира-Волинського та Лемківщини.

На сторінках цієї книги є інформація про «архіви» пам’яті України. Наприклад, історико-культурний заповідник «Буша» – комплекс пам’яток архітектури, археології та історії, розташований у с. Буша Ямпільського району Вінницької області, до якого входять залишки фортеці й підземних ходів ХVI–ХVII ст., міська ратуша ХVI ст., дохристиянський скельний храм V–ХVI ст. із унікальними художніми рельєфами, кладовище ХVIII–ХIХ століття. Тут є і парк історичної скульптури і три музеї: археології, етнографії та оборони Буші.

Людство зберігає багато цінного, створеного природою. Зарядитися енергією природи можна, подорожуючи на сторінках книги до озера Синевир на території національного парку «Синевир» в Українських Карпатах, який увійшов до семи природних чудес України. Озеро розташоване на висоті 989 м, а глибиною сягає 22 метри. Його оточують хвойні дерева, які мають статус Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Є тут і скелі Довбуша – могутні кам’яні брили, які наші предки використовували як фортецю. Читач зможе пройтися алеями заповідника Асканії-Нової на Херсонщині, а в старовинному містечку Умані –  дендрологічного парку «Софіївка», шедевру світового, садового, паркового мистецтва кінця ХVII – початку ХIХ ст. 

Кожен народ існує в просторі та часі. Пробуджується пам’ять історії поволі, з болем і мукою повертається до нас історична правда, до таємниць історії якої доторкнутися дають можливість і такі книги, як ця.

 

Посилання на книжку в ЕБ «Книги» ДОУНБ: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/1A59DE83-9CAB-4835-9C6D-3209E83D0F0E

 

 

Білоус Ірина
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2023