«Образний світ Георгія Nарбута і творення українського бренду»

Мудрак М. Образний світ Георгія Nарбута і творення українського бренду / [пер. укр.: Я. Стріха; фото: М. Андрєєв, І. Окуневський, І. Авдєєнко].– Київ: Майстер Книг, 2021.– 159 с.: кольор. іл.

Нарбуту вдалося поєднати давній український стиль
письма із сучасними логотипами, а відтак створити бренд,
який житиме й після його смерті. Величезне занурення Нарбута
в цю сферу графіки дозволило відчуттю «українськості» текти вільно.


Мирослава Мудрак

 

Видання «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду» було підготовлено до друку з нагоди 135-річного ювілею митця київським видавництвом «Родовід» спільно з Українським інститутом модерного мистецтва (Чикаґо) за підтримки Українського культурного фонду.

У книзі Мирослава Мудрак показала появу українського бренду у ХХ столітті, пояснила, як він вижив, і проаналізувала шлях «брендового героя» цієї історії Георгія Нарбута. Дослідження професорки Університету Огайо, США – це про сторічну мистецьку традицію творення українську бренду від Нарбута до сьогодні. Тут можна дізнатися про обставини та чинники, які впливали на нього протягом життя, про його унікальні історично важливі творчі ідеї, які можемо помічати в українській культурі XX і XXI століть. Сучасні банкноти, «трикутники» каштана в символіці Києва, український національний шрифт — всі ці графічні елементи української самоідентифікації ми успадковуємо з досягнень Нарбута.

Георгій Нарбут фактично став творцем українського бренду у 1917–1918, заклавши графічні основи візуального стилю щойно проголошеної Української Держави. Саме він створив тоді дизайн грошей, марок, печаток і ескізи гербів та викристалізував високий український стиль, ґрунтуючись на давній українській спадщині. 

«Свого часу роль Нарбута полягала не лише у навчанні графічному дизайну, але й у початку відновлення органічних мистецьких елементів, які були невід’ємною частиною української візуальної історії з часів середньовічного князівства Давної Русі. Він відокремив динамічну, відкриту та позитивну енергію періоду козацького бароко, до якого він додав виразність класичних геометричних форм, легкі контури, чіткі краї», – пише про творчу концепцію авторка монографії.

Він належав двом дуже різним століттям (одне скероване в минуле, друге – в майбутнє) і двом протилежним культурам: одна прагнула незалежності, а друга її утискала. Протягом свого дуже короткого життя Нарбут зумів виокремити й увічнити образи, у яких втілилися довгі століття культури та традиції, котрі вирізняли Україну на тлі інших національних утворень. Художник надав цим новим символам української спадщини модерного, незалежницького духу і подарував українцям цілого ХХ століття бренд, який водночас втілював їхню належність до західної цивілізації і відображав місцеву мистецьку спадщину, котрій інші можуть тільки позаздрити. 

Зовнішні сили протягом багатьох століть подавали українське мистецтво як старомодне й намагалися перешкодити його розвитку, але Нарбут завдяки своєму чуттю та освіті зумів об'єднати всю історію українського мистецтва в надійні підвалини для його подальшого розвитку. Нарбут синтезував сотні джерел (від середньовічних рукописів XI століття до гравюр, вишуканих ювелірних виробів, розкішних тканин і архітектури XVII–XVIII століть, а також чудових народних ремесл) у єдину візуальну форму, що сприяла національному пробудженню, і то не лише в його часи, а й у наступні десятиліття. Те, що його здобутки пережили дві світові війни й тоталітарний режим, тільки підтверджує їхню цінність.

Дослідниця розглядає різні періоди формування творчого стилю Георгія Нарбута, який створив тогочасний український бренд, продовжений протягом багатьох десятиліть: його учнями – студентами графіки в Українській Академії Мистецтв, колегами та послідовниками, відомими українськими графіками наступних десятиліть. Сучасні мистці й дизайнери також комунікують і надихаються творами Георгія Нарбута. 

Сьогодні, через сто років від смерті митця, його видатна художня натура нарешті може зайняти гідне місце в сучасному етносі нової України. Коли майбутнє України лишається непевним, а ідентичність її як держави щоразу під загрозою, ретроспективний погляд на Нарбутів національний брендинг є актуальним, як ніколи, адже він стосується нагального питання: що таке модерна українська культура і хто такі сучасні українці? І який брендинг сучасної України? І як він впливає на сприйняття України в світі?

У виданні розміщені сотні ілюстрацій робіт Нарбута та його послідовників. Розкішний модерновий дизайн книжок, паперових грошей 1910-х займає чи не половину простору видання, що відповідає його меті: розповісти про творчий шлях видатного митця, який творив бренд української держави.


Посилання на книжку в ЕБ ДОУНБ: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/D37ECF71-9FFC-4D93-8938-881CAD0B7CFC

 

Світлана Стойчан
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2023