Що таке хюге і чи існує українське щастя?

Мацко І. Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи / Ірина Мацко.–Київ: Саміт-книга, 2019.– 209 с.

 

Живе той, хто не живе для себе,
хто для других виборює життя.

Василь Симоненко

У щастя людського є рівних два крила:
троянди й виноград – красиве і корисне.

Максим Рильський

 

Книжку відомої української письменниці, казкарки Ірини Мацко «Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи» наша бібліотека отримала нещодавно, вона лише має надійти до фонду, але на неї вже є попит, читачі її чекають.

Ця книжка – погляд на наш унікальний український рецепт щастя, на наше вміння бути щасливими. Вона написана для того, аби зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя.
Хю́ґе, або гю́ґе – це данське слово, яке означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям добробуту і задоволення.

У цьому дослідженні «українського хюге» авторка пояснювала, що думала про українців і їй було страшно, бо треба говорити за всіх українців, а чи мала вона право на це? Тому й вирішила, що висловить свій погляд на те, звідки українці черпають щастя та які рецепти залишили нам предки, коли ми почуваємося добре, затишно, спокійно.

Видання складається з дев’яти розділів. Кожен із них має історичне підґрунтя, тобто, як українці відчували щастя раніше та тепер. Наприклад, пісні й танці колись приносили людям велике задоволення, наші предки багато співали і танцювали, вкладаючи свої емоції, щоб заспокоїтися чи підбадьоритись. Зараз українці теж люблять співати.

Дуже важливими були і залишаються родинні зв’язки. Тому в книжці є розділ «Бути разом» – це про родину, сім’ю, наші зв’язки, які ми тримаємо зі старшими поколіннями – бабусями, дідусями, про яких ми пам’ятаємо, шануємо, цінуємо, зустрічаємося на родинних святах, підтримуємо один одного. Причому, в нас ці зв’язки тісніші, ніж у багатьох інших народів. Бути разом – це вже саме по собі щастя.

В іншому розділі – «Топ 10 сімейних традицій для щасливого життя», за словами авторки, підказки: сімейна вечеря чи вечір із родиною поза домом, домашні посиденьки, ведення сімейного альбому, спільна справа на дачі. Сімейною традицією можуть бути здоровий спосіб життя, поїздка на море, зустрічі Нового року та Різдва, виїзди на природу, спільні подарунки.

Примітно, що у виданні авторка згадує про романтичні місця в Україні, куди можна поїхати й отримати багато позитиву та відчуття щастя. Є вони в Тернополі та Закарпатті, на Львівщині, Івано-Франківщині, Житомирщині. Це – і затишні вечорами міста, в яких хочеться жити: Харків, Одеса, Чернівці, Дніпро.

– У нас є гарна традиція – бути разом із друзями, – розповідає пані Ірина. – За кордоном вона не дуже підтримується, а українці завдяки їй щасливіші, бо зустрівшись із подругами на каві, поспілкувавшись із ними, ми відчуваємо полегшення. Це своєрідна психотерапія.

У розділі «Місця сили в Україні: куди поїхати, щоб відновити внутрішню гармонію» авторка розповідає про енергетичні центри країни, де можна відновитися та зарядитися позитивом. У шаленому сучасному світі, коли дні, місяці, роки мчать, як години, а ми в цілодобовій напрузі, є місця, що можуть зарядити нас, додати сил, внутрішньої енергії. Такі природні могутні енергетичні центри є в різних частинах нашої країни. Наприклад, на Дніпропетровщині – Монастирський острів, де, згідно з легендою, є енергоінформаційна зона з входами в паралельні світи; селище Рубанівське зі Свято-Покровським храмом, до якого приїздять з усієї України; село Микільське-на-Дніпрі – це Микільський кромлех, також відомий як «Храм семи врат», стародавнє святилище, куди приходять, щоб позбутися головного болю і набратися позитивної енергії.

Сторінка з книжки Ірини Мацко

Відчуття щастя українцям приносить рідна земля – місце, де вони почуваються добре. Це своє обійстя, власна оселя. Українці люблять рідну домівку, вміють тримати лад у господарстві, створювати затишок в оселі. Тому це теж складові нашого хюґе.

Велике задоволення отримують наші співвітчизники від їжі, адже страви української кухні дуже смачні. Вже самий їхній аромат викликає задоволення.

У розділі «10 колоритних українських слів, якими послуговуються в усьому світі» Ірина Мацко розповідає про відомі українські слова: борщ, вареники, гопак, козак, вечорниці, бандура, сирник.

У своїй книжці авторка розповіла і про інші наші цінності, традиції, звичаї. Наші предки з давніх-давен вірили в силу оберега. Сучасними оберегами стали предмети, виготовлені руками: рушник – поєднує людину з її пращурами; віник, перевернутий догори – відганяє нечисту силу; підкова – символ щастя. А, приміром, вишиванка – символ здоров’я і краси, щасливої долі та родової пам’яті, порядності й чесноти, любові та святковості. А ще вишиванка – сильний оберіг, у ній ми почуваємося захищеними, спокійнішими. Віра в обереги, яка підтримує і заспокоює, також є українською силою, мудрістю, традиціями, нашим хюге.

У розділі «Про щастя українців у приказках, казках, цитатах відомих українців» вміщено легенду, казки, прислів’я, приказки та цитати відомих українців про щастя.

– Почуватися щасливими нам допомагають спогади, мрії, – каже пані Мацко. – Коли ми дбаємо про своє здоров’я, піклуємось про своє тіло. До речі, українці здавна харчувалися овочами з власного городу та фруктами зі свого саду, носили вбрання з натуральних тканин. Зараз теж починається серйозний рух на дотримання здорового способу життя. Додає відчуття задоволення і єднання з природою – походи в гори, сплави тощо». Українці дійсно стали більш відкриті до подорожей, це теж допомагає почуватися щасливішими.

Ірина Мацко включила до своєї книги розділ «Затишні слова» – як от: «філіжанка», «колежанка», «смаколики», «пестити», «ненька», почувши які, на душі стає тепліше.

А ще авторка визначила п'ять відчуттів щастя українців. Вона переконана в тому, що ми – нація щасливих людей, які справді унікальні у своєму баченні щастя та його розумінні, адже завжди вміємо радіти життю. Ключовими цінностями українців завжди були кохання, родина, право вільно господарювати на своїй землі.

Це – книга для кожного українця, адже вона відкриває наші українські секрети хюге, такого популярного нині у світі.

Книга – чудова, з гарним наповненням та ілюстраціями. Тут вам і легенди, і рецепти, і домашні тварини, і романтичні місця та затишні слова. Неймовірно приємно, що це є наше, українське. Дуже гарно, тепло написано – по-нашому, по-українськи!
А чи щасливі українці сьогодні?

Ілюстрація з книжки Ірини Мацко

За нинішніх реалій ми – одна з націй із найнижчим рівнем щастя в світі. Сьогодні найбільше українці хочуть миру, стабільності, справедливості. Під час війни говорити про щастя, позитивні емоції дуже складно. Українці звикають до нового «нормального» життя – під обстрілами та сиренами повітряної тривоги. Адаптивність допомогає не впадати в депресію та жити далі.

Як ми шукаємо щастя в нових реаліях? Радіємо перемогам ЗСУ. Починаємо знаходити щастя в речах, які раніше не цінували. Майже щодня спілкуємося з батьками, отримуємо певну дозу щастя від стосунків з іншими людьми. Коли гуртуємось, коли дізнаємося, що Сергію Притулі чи Ігорю Лаченкову вдалося зібрати велику суму грошей, а Артемові Пивоварову придбати дорогий мобільний шпиталь, автівки, дрони для наших військових, радіємо за них, ніби за себе.

Залученість до благодійності сприяє підвищенню рівня щастя, люди знаходять вихід із особистих страхів і проблем. Як ми змінимося, коли закінчиться війна? Можливо, більше цінуватимемо мир, бо знаємо, як це – його не мати. Війна зараз травмує і змінює українців. І зміцнює.

Сьогодні бути українцем – «круто». Як нація, як держава ми продемонстрували дуже сильні риси. Ця самоідентифікація почала відбуватися у нашому особистому житті. Вона важлива для усвідомлення, ким ти є, куди рухаєшся, які твої цілі та плани. І, коли ми матимемо таких мотивованих людей, перемога України буде тільки першим кроком для розбудови, а потім ми станемо передовою цілковито щасливою країною світу.

 

Таїсія Козак
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Березень 2023