Село Наталівка та його люди

Заруба В.М. Наталівка – село на Україні: Історичні нариси. –  Дніпропетровськ: Ліра, 2013. – 236 с.; іл.
 

Книга «Наталівка – село на Україні» історика Віктора Заруби – значний внесок у розвиток крєзнавства Придніпров'я. В ній автор дослідив історію села Наталівки Солонянського району Дніпропетровської області.

Зацікавлення краєзнавчими матеріалами проявилося у науковця зі шкільних років. Він почав збирати матеріал, пов'язаний з історією села, розпитував його жителів про назви вулиць, урочищ, записував легенди та перекази, склав карту села, на якій позначив вулиці та житлові будинки. Зібрані матеріали доповнили дослідження в бібліотеках і архівах.

Вивчаючи історію Наталівки, дослідник наводить цікаві відомості з історії місцевості та життя місцевих жителів. Наприкінці XVIII ст. територія сучасної Наталівки та Юрівки була заселена малолюдними хуторами. Близько 1812 р. катеринославський чиновник Іван Федорович Чмельов (Шмельов) осадив між хутором Упорним і селом Боголюбівкою село та назвав його на честь доньки Наталі. «Відтак засновано цю слободу не Нечаєвими чи Хвощинськими, як вважалося раніше, а І.Ф. Чмельовим. Тому її друга назва – Джмелева».

Книга складається з п’яти розділів:
1) «Освоєння краю та його осадники», в якому автор знайомить із першими хуторами, їхніми жителями та земельними власниками дворянських родин Нечаєвих і Савицьких;
2) «Три села – одна доля», де описується історія сіл Боголюбівки, Юрівки та Наталівки. У 1932 році ці села були об'єднані;
3) «Сільські заклади та установи», тут можна почерпнути інформацію з історії школи, колгоспів, клубу, бібліотеки;
4) «Адміністративно-територіальний устрій» – відомості з історії Новопокровської волості та Наталівської сільської ради;
5) «Стоїть село, а в ньому люди». В цьому розділі розкрито формування та склад населення, його садиби та оселі, поховання. 
Склад населення в селах нашого краю був динамічний. Цьому сприяли політичні, соціальні й економічні події в країні. Корінними жителями Наталівки стали кріпаки, завезені поміщиками. Щодо національного складу, то росіяни українізувалися, а їхні нащадки давно вже вважають себе українцями.

Жителі Наталівки та Юрівки брали участь у громадському житті краю. Збереглися фотографії людей, які брали участь в російсько-турецькій війні 1877–1878 рр., російсько-японській війні 1904–1905 рр.

Переважна більшість селян Наталівки і Юрівки належала до церковної громади храму Петра і Павла у Павлівці. Метричні книги, які фіксували інформацію про народження, одруження та смерть парафіян, загинули у Дніпропетровському архіві в 1941 році, коли комуністи, дали наказ спалити партійний фонд, а разом із ним згорів й історичний архів.

У книзі також йдеться про Другу світову війни та повоєнний час.

Такі книги незамінні для тих, хто проводить генеалогічні дослідження. Автор склав за допомогою жителів села та їхніх родичів, які проживають у містах, наталівську генеалогію, яка може стати поштовхом для генеалогічних зацікавлень і подальшого пошуку. У книзі є інформація про долю наталівських родин, походження прізвищ і утворення прізвиськ, показана динаміка демографічної ситуації в селі протягом 1858–2010 рр. Для дослідників історії вулиць також книга стане в нагоді.

Автор надав читачеві важливу інформацію в додатках. Наведені списки жителів села, які загинули на фронтах у 1941–1945 рр; список вчителів і керівників школи за час 1899–1994 рр.; список прізвищ похованих на сільському цвинтарі за 1943–2012 рр.

Книга цікава, перш за все, жителям і вихідцям з села, тим, хто цікавиться минулим своєї «малої батьківщини». Почерпнута інформація може спонукати до поглибленого вивчення історії рідного краю. «Мала батьківщина» – це те середовище, де людина народжується та починає реалізовувати себе як особистість. Дослідження сіл і міст допомагає краще зрозуміти історичні процеси всієї України. Можна простежити якісь закономірності, відмінності, особливості для певної місцевості. Книга В. Заруби допоможе у вивченні не лише села Наталівки, а й деяких інших навколишніх сіл, історія яких якимось чином була пов’язана з селом.



Посилання на ЕБ «Книги» ДОУНБ: http://www.old.libr.dp.ua/catalog/BOOKN/B5B164F4-99C1-4E14-8DCD-0814D0E6FEF8

Ірина Савченко
за матеріалами з фонду ДОУНБ

Опубліковано: Березень 2023