Валерій Залужний – легендарна постать сучасної історії

Фото. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний // https://uk.wikipedia.org
 
Як би важко нам не було, але точно не буде соромно…
Ми не маємо права залишати цю війну  у спадок нашим дітям.
Валерій Залужний
 
Валерій Федорович Залужний – український військовик, генерал. Обіймає посаду Головнокомандувача Збройних Сил України. Член Ради національної безпеки і оборони України.
 
Стриманий, далекоглядний, порядний і мужній. При цьому, уникає публічності та прагне займатись своєю безпосередньою роботою. Про нього пишуть зарубіжні газети, його стратегію вивчають зарубіжні експерти, він входить до сотні найвпливовіших людей світу. Західні ЗМІ вже встигли наректи його «залізним генералом» України – героєм, але не зіркою. Саме під його керівництвом наші захисники змогли відстояти столицю й інші міста, на які зазіхали росіяни.
 
Тож хто керує нашою армією, успіхам якої дивуються навіть генерали НАТО? Та яким був шлях військового до вершини кар’єрних східців?
 
Валерій Федорович Залужний народився 8 липня 1973 року в Новоград-Волинську Житомирської області. 16 листопада 2022 року Верховна Рада України повернула місту, рідному для Лесі Українки і Валерія Залужного, його історичну назву – Звягель. 
 
У 1989 році Валерій Залужний закінчив міську школу №9 і вступив до Новоград-Волинського машинобудівного технікуму, 1993 року закінчив його з відзнакою.
 
Згодом він вступає до Одеського інституту сухопутних військ на загальновійськовий факультет, який закінчує також з відзнакою 1997 року. Після цього проходить всі щаблі військової служби: був командиром взводу, командиром навчального взводу, командиром бойового взводу, командиром навчальної роти, командиром роти курсантів, командиром батальйону.
 
2005 року Валерій Залужний вступає до Національної академії оборони України. Закінчує її 2007 року з золотою медаллю, після чого отримує посаду начальника штабу –першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади (м. Яворів Львівської області). Проходить службу на цій посаді протягом двох років.
 
2014 року закінчує Національний університет оборони України імені Івана Черняхівського. У нагороду як найкращий випускник оперативно-стратегічного рівня підготовки отримав перехідний меч королеви Великої Британії. У грудні 2020 року блискуче закінчує магістеріум Острозької академії (спеціальність «Міжнародні відносини»).
 
Валерій Залужний одружений. Має двох доньок. Старша служить в Київському гарнізоні, а молодша вчиться в Одесі та мріє стати лікарем.
 
Від 2009 до 2021 року Валерій Залужний був командиром 51-ї окремої механізованої бригади, якою він командував до 2012 року; першим заступником командувача військ Оперативного командування «Захід»; начальником Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ – першим заступником командувача Об’єднаних Сил; командувачем оперативного командування «Північ».
 
27 липня 2021 року наказом президента України Володимира Зеленського Валерія Залужного призначено Головнокомандувачем ЗСУ, а наступного дня, 28 липня 2021 року, він також стає членом Ради національної безпеки і оборони України.
 
Одразу після призначення Залужний заявив, що його пріоритетом є перехід ЗСУ від радянських стандартів до стандартів НАТО. І мав на увазі не лише озброєння та методи ведення війни. «Ключове тут – принципи. Зміни мають відбутися перш за все у світогляді і ставленні до людей. Я б хотів, щоб ви повернулися обличчям до людей, до моїх підлеглих. Моє ставлення до людей не змінювалося протягом всієї моєї служби», – заявляв Залужний.
 
Одним із перших кроків командувача ЗСУ був дозвіл військовим в зоні воєнних дій відкривати вогонь у відповідь без узгодження з вищим керівництвом. Таким чином на фронті позбулися зайвої бюрократії і почали вести бої ефективніше.
https://lens.google.com/search?p=AXAp4wiJ3edXCbtbZ4nFkyeZ_nso5jkWV4_xyznTXxQIdShDLGOnvO2FB-LbiTrOXK9Fk3_deD_XS61Gr6SIRDqO5i-4gbd_25y83lwrjgZBee37m2QAqVRs3KvsMZx-jvQccBzqwzivKA5t-QiGWhTdwT17LhWS8foW-x1nzyLJvuVwRNWIzePeYosMNKsPfnlDu100wDA8bmIx1t9d5UaIq2zi76mZJVlVsqd2nAm_YEBSJ5tYoZrMsi35RnSM8VzEHt1zZA_3FhcvSwHI9ODj4TRBbBAQaIbemqPSCnlxcUPE5C8BWJaqj9GIxGrAI0KJ387ExM8Jvw%3D%3D&ep=gisbubb&hl=uk&re=df#lns=W251bGwsbnVsbCxudWxsLG51bGwsbnVsbCxudWxsLG51bGwsIkVrY0tKREkzWVRVeFkyUmxMV1ExTjJJdE5EZzVNUzA0TjJRMExUUmtNR0l5WlRJek5XRTVOeElmUVRWS1NqRXdZeTF5VlZWaFdVTjFORzVoV2swMk1sVkhjM2hUTlZaNFp3PT0iXQ==
 
Менше 2-х років керує Збройними Силами України 49-річний генерал Валерій Залужний, але західні ЗМІ його уже називають легендарною постаттю в історії України.
 
До повномасштабного вторгнення РФ його ім’я було відоме переважно лише фахівцям, а тепер саме Залужного називають тією людиною, завдяки якій росіянам досі не вдалося виконати жодних із їхніх амбіційних планів: ні захопити Київ за 3 дні, ні створити «ХНР» на Херсонщині, ні отримати перемогу на Донбасі до 9 травня.
 
24 лютого 2022 року Валерій Залужний, віддаючи наказ, промовив слова, що стали символом українського спротиву: «Країна тримається на наших плечах».
 
Відтоді понад десять місяців залізні руки генерала кують нашу перемогу в російсько-українській війні. Він приймає рішення, від яких залежить майбутнє України та кожного з нас. Він несе смерть ворогам і волю нашим землям. І «просто робить свою роботу», по-батьківськи і з жартами, бо гумор, як і боротьба, об’єднує. Він уособлює кожного воїна, що просто зараз зі зброєю в руках боронить нашу землю.
 
Валерій Федорович надав Збройним Силам України майже релігійного статусу, – в них вірять, на них моляться, їх чекають там, де здається, що це неможливо… І тоді вони приходять з отакою божественною та переможною усмішкою.
 
На початку квітня 2022 року авторитетне американське видання Politico присвятило Валерію Залужному великий матеріал, назвавши його «Залізним генералом» не лише через співзвучність з його прізвищем а й через принциповість та незламність. Зараз «Залізним генералом» Залужного масового називають і українські ЗМІ. Politoco також назвало генерала «яскравим представником нового покоління українських військових, які змогли відірватися від авторитарного радянського минулого».
 
Валерій Залужний був одним із ініціаторів модернізації методів ведення бою й армії в цілому, щоб остаточно викорінити радянське мислення у військових. Завдяки цим змінам, а також навчанням НАТО, які періодично проводились в Україні, ЗСУ вдалося відбити наступ росіян на Півночі України, а зараз вдається утримувати Донбас.
 
За підсумками 2022 року, підготовка особового складу та загальновійськових підрозділів ЗСУ проводиться на території 17-ти єропейських країн. Загалом завдяки державам-партнерам підготовлено уже понад 20 тисяч військовослужбовців.
 
Наразі генерал Залужний підтримує сталий діалог із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, обговорює модель Збройних Сил України з переходом на натівські зразки зброї та техніки. Він актуалізував питання про надання Силам оборони України озброєння, боєприпасів і техніки, необхідних для стримування російської повномасштабної агресії.
 
Генерал В. Залужний з генералом США Марком Міллі // https://i-ua.tv/news/70514-zbrojni-sili-ukrajini-prodovzhuyut-vidbivati-okupovani-teritoriji-kharkivshchini-zaluzhnijГенерал В. Залужний з Начальником Генштабу ЗС Польщі Раймундом Анджейчаком // https://hromadske.ua/posts/v-ukrayinu-priyihav-glava-genshtabu-zbrojnih-sil-polshi-nagoda-vidverto-obgovoriti-bezpekovu-situaciyu?tag=valerij-zaluzhnij
    
Україну відвідав начальник Генштабу Збройних Сил Польщі Раймунд Анджейчак. «Разом ми втілюємо стратегічно важливе рішення щодо переходу України на важке озброєння держав НАТО», – сказав тоді український Головнокомандувач.
 
Валерій Залужний належить до нового покоління офіцерів, освічених, інтелігентних, не знайомих із радянською системою керування. Коли його призначили командувати на Донбасі, перше, що вразило тоді бійців, до яких приїхав новий генерал, що він «був без почету і з одним охоронцем», що до нього там не практикувалося. А перше сказане ним, що хоче від командирів поваги до кожного солдата. І берегти життя солдатів, бо це – головне. Саме там виробив Валерій Залужний свою унікальну стратегію збереження бійців. Вдарити і відійти! Вдарити і відійти! 
 
Сміливість, мужність і вища майстерність, геній справжнього полководця, це помітили американські генерали ще тоді, коли Залужний здійснював навчання в НАТО. 
 
Бездоганно володіє англійською, вільно спілкуючись із найвищими воєнними посадовцями США, Великої Британії та Франції. Кажуть, що саме вони наполягли на тому, щоб Залужного влітку 2021 року призначили Головнокомандувачем. А перше, що він тоді сказав, що велика війна неминуча, і що до неї треба готуватися й на це зарубіжні країни почали допомагати зброєю. Залужний не помилився і, на наше щастя, виявився до вторгнення разом із армією готовий. Це особисто його заслуга, що у перші найстрашніші дні вистояла столиця. Не дивом, а саме стратегією великого генерала, чиє ім’я вже увійшло в історію світовоі воєнної науки. 
 
Генерал В. Залужний на передовій з бійцем ЗСУ // https://tsn.ua/ato/valeriy-zaluzhniy-biografiya-2003485.htmlВ. Залужний // https://stars.clutch.net.ua/uk/83164-novyy-krash-ukrainok-valeriy-zaluzhnyy-otmechaet-den-rozhdeniya-interesnye-fakty-o-glavnokomanduyushchem-vsu
 
Керівник Збройних Сил України ламає стереотипи радянського генерала – сивочолого жорстокого дядька років 70-ти, обвішаного усіма існуючими медалями й орденами.
 
По перше, на фотографіях він часто усміхнений, по-юнацьки жестикулює, робить селфі з військовими в окопах. Американці називають таких людей «Людина людяна». По-друге, Залужного поважають, а не бояться. Дуже відкритий генерал, який розуміє проблеми солдат і офіцерів і вважає, що зірки на погонах – не привід бути пихатим. Він людяний, щирий і байдужий до слави. Залужний уникає образу зіркового полководця. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну не дає інтерв’ю і не проводить публічних виступів, але його робота є не менш помітною. 
 
Валерій Залужний активний користувач соціальних мереж. У нього є сторінки у Facebook, Instagram і Telegram-канал. Головнокомандувач ЗСУ повідомляє новини з фронту, публікує цікаві історії воїнів та відео знищення російської бойової техніки, які всім так подобаються. У соцмережах доволі гостро реагує на критику від політиків і блогерів Генерал Залужний – генерал нової генерації з Європейською освітою, патріот України з командою однодумців рівних йому за освітою і духом. У цієї команди одне гасло: «Україна понад усе!» 
 
Ось тому на питання до українців, хто ж для них у цьому житті є авторитетом, більшість відповідає: Залужний.
 
Цікаві факти:
 

* Перша книжка про Валерія Залужного.

У видавництві Vivat скоро вийде перша біографія Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Книжка матиме назву «Залізний генерал. Уроки людяності». У ній буде інтерв’ю із Залужним, і з людьми, які його знають. Це історія про сміливого та рішучого чоловіка, залізного генерала, який залишився людяним, щирим і байдужим до слави. 
 
Дві третини книжки вже написано. Планується, що перший наклад надрукують у кількості 10 тисяч примірників. Біографією генерала вже зацікавились іноземні видавництва і у Vivat готуються перекласти книжку французькою й англійською мовами.
 

* Перейменування вулиць.

28 травня 2022 року в місті Покров Дніпропетровської області вулицю Горького перейменували на вулицю Валерія Залужного. 9 червня цього ж року в смт Стара Синява на Хмельниччині вулицю Георгія Жукова перейменували на вулицю Генерала Залужного.
 

* Пісня, присвячена Валерію Залужному.

У травні 2022 року музикант Oisho BTZ (Олесь Михайлович) випустив пісню, присвячену Валерію Залужному «Залужний мутить двіж». У листопаді цього ж року український репер Олег Кензов записав пісню «Валєра», присвячену генералу Залужному.
 
 
Радимо ознайомитися:
 
День ЗСУ: вчителі та однокласники Валерія Залужного розповіли, яким  «Залізний генерал» був у шкільні роки.– https://www.youtube.com/watch?v=31P6o2TOt2w
Музикант Oisho BTZ (Олесь Михайлович) випустив пісню, присвячену Валерію Залужному «Залужний мутить двіж».– https://www.youtube.com/watch?v=R5eQI3WOEj0
Пісня «Буде тобі, враже, як Залужний скаже.– https://muzr.net/12294-pisnya-bude-tobi-vrazhe-yak-zaluzhnij-skazhe.html
Сердечне  вітання Валерія Залужного наших партнерів та всіх, хто відзначає Різдво 25 грудня, з прийдешніми святами.–https://www.facebook.com/CinCAFU/videos/483369733932881
Український репер Олег Кензов записав пісню  «Валєра», присвячену Залужному.–  https://www.youtube.com/watch?v=vm4HT1Ts9Rc
 
 
Таїсія Козак
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Сiчень 2023